LEED-certificering | Læs mere om tredjepartsvurderingen | KG Hansen

LEED-certificering er en globalt anerkendt certificeringsordning og samtidig den mest anvendte certificering på tværs af kloden. En LEED-certificering fungerer som en uafhængig tredjepartsvurdering af nybyggeri og renoveringsprojekter i forhold til byggeriets miljøvenlighed med det formål at fremme bæredygtigt og energieffektivt byggeri.

Er du nysgerrig på, hvad LEED-certificering indebærer, og om det er den rette certificeringsordning for dig og dit byggeri? Læs med her og få et overblik over fordelene ved LEED-certificering.

 

Hvad er LEED-certificering?

LEED-certificering er udviklet med henblik på at skabe en ramme for energieffektivt byggeri for at fremme miljø- og energivenligt byggeri og design. Med fokus på at anerkende intelligent byggeri med grønne initiativer er de konkrete formål med LEED-certificering at:

  1. reducere bidrag til globale klimaændringer
  2. bevare vandressourcer
  3. promovere brug af bæredygtige materialer
  4. understøtte sundhedsmæssige forbedringer
  5. forøge biodiversitet og økosystemers trivsel
  6. styrke sociale levestandarder

 

Hvad betyder LEED-certificering?

LEED står for Leadership in Energy and Environmental Design. Systemet blev udviklet af den amerikanske nonprofitorganisation USGBC (U.S. Green Building Council) i 1998 som en reaktion på stigende bekymringer angående miljøpåvirkning fra byggeri og et ønske om at fremme bæredygtigt byggeri.

 

Hvad baseres en LEED-certificering på?

LEED har fokus på den store sammenhæng, og frem for at zoome ind på enkelte byggeelementer som for eksempel energi, vand eller sundhed, tager LEED udgangspunkt i helhedsbilledet, hvor byggeriets score i de forskellige kategorier samles sammen til en endelig totalvurdering. Alt i alt bestemmes den samlede vurdering af følgende vægtning:

  • Klimaændringer: 35%
  • Menneskelig sundhed: 20%
  • Vandressourcer: 15%
  • Biodiversitet: 10%
  • Grøn økonomi: 10%
  • Lokalsamfundet og naturressourcer: 5%

 

LEED-systemets forskellige karakterer:

  1. Platinum: 80 point eller derover
  2. Gold: 60-79 point
  3. Sølv: 50-59 point
  4. Certificeret: 40-49 point

 

LEED-systemets forskellige kategorier

Der findes forskellige LEED-certificeringer til forskellige byggeprojekter, og alt afhængig af hvilken slags byggeri eller renovation der er tale om, skal den vurderes i henhold til forholdene i den rette kategori. I det følgende gennemgår vi de forskellige LEED-kategorier, så du kan finde den rette LEED-certificering til dit byggeri.

 

Building Design and Construction (BD+C)

LEED-certificering i kategorien BD+C danner rammen om et alsidigt regelsæt til grønne byggerier og renovationer, som lader dig sætte fokus på bæredygtige egenskaber. Kategorien BD+C kan tilpasses til ethvert projekt, både generelt nybyggeri og større renovationer samt byggerier med mere specifikke krav og behov, herunder:

  • Core and Shell Development: Projekter hvor hele bygningens design og konstruktion bestemmes af udvikleren, herunder mekanik, elektronik og VVS og brandsikkerhed.
  • Data Centers: Bygninger der er specielt designet til store mængder computerudstyr, herunder typisk server racks til dataopbevaring og processering.
  • Healthcare: Hospitaler med døgnåbent alle ugens dage som tilbyder både akutte og længerevarende medicinsk behandlinger.
  • Hospitality: Hoteller, moteller, kroer og andre bygninger i serviceindustrien som tilbyder logi i begrænsede perioder med eller uden kost.
  • Retail: Forretningsbygninger – banker, restauranter, beklædning, elektronik osv.
  • Schools: Bygninger tiltænkt læring – både skoler, uddannelsescentre og bygninger på campusser uden akademiske formål.
  • Warehouses and Distribution Centers: Varehuse og distributionscentre til opbevaring af varer, produkter, merchandise og råmaterialer samt personlige ejendele.

 

Interior Design and Construction (ID+C)

LEED-certificering i kategorien ID+C er tiltænkt byggerier, hvor du ikke har kontrol over hele byggeprocessen, men ønsker at skabe et grønt, indvendigt design med fokus på energieffektivitet og bæredygtighed. LEED ID+C kan både gives til nye byggerier og allerede eksisterende bygninger, herunder:

  • Commercial Interiors: Kommercielle bygninger der er dedikeret til andre funktioner end handel og logi.
  • Retail: Indendørs salgsområder som bruges til handel af forbrugervarer og -produkter, hvilket både inkluderer områder til direkte kundeservice samt områder, der understøtter kundeservice, herunder forberedelse eller opbevaring af varer og produkter.
  • Hospitality: Indendørs områder dedikeret til hoteller, moteller, kroer og andre virksomheder inden for serviceindustrien, som tilbyder logi i begrænsede perioder med eller uden kost.

 

Building Operations and Maintenance (O+M)

LEED-certificering i kategorien O+M drejer sig om at give allerede eksisterende bygninger et skub i en moderne retning ved at give dem en grøn overhaling med fokus på at øge bygningens profil i forhold til bæredygtighed. LEED O+M kræver, at bygningen ikke blot er færdigbygget, men også har været i fuld funktion i mindst ét år, men derudover kan denne certificering tilpasses alle projekter:

  • Existing Buildings: Hele, eksisterende bygninger.
  • Existing Interior: Eksisterende, indendørs områder inden i en del af en eksisterende bygning til både kommercielle og logimæssige formål.

 

Øvrige LEED-certificeringer

Foruden LEED-certificeringerne BD+C, ID+C og O+M findes der også LEED-certificeringer, der forholder sig til både hjem, nabolag, distrikter og hele byer. På USGBCs hjemmeside kan du læse mere om alle deres forskellige certificeringsordninger, herunder også i kategorierne Neighborhood Development, Residential Design and Construction og Cities and Communities.

 

Brug os som entreprenør

Hos KG Hansen tilbyder vi flere forskellige entrepriseformer. Leder du efter en samarbejdspartner som formår at lede projektet i henhold til bæredygtighedscertificeringer eller for dens sags skyld andre certificeringsordninger, så er vi et oplagt valg.

Vores mål er altid, at du som bygherrer ender med at stå med et færdigt byggeri, der matcher alle dine forventninger. Dette indebærer naturligvis også, at dit byggeri lever op til gældende krav for at leve op til ønskede certificeringsordninger, herunder blandt andet de forskellige LEED-certificeringer.

 

Har du brug for hjælp?

Har du spørgsmål angående de forskellige former for bæredygtighedscertificeringer, eller er du eventuelt interesseret i at høre mere om vores entrepriseformer? Uanset hvilke spørgsmål du måtte have, så er du altid velkommen til at kontakte os på tlf. 70 15 70 20 eller kg@kgh.dk.